• facebook ikona
  • pinterest ikona

Zanimive informacije

Pred kratkim ogledano

Košarica
0 izdelkov
Do brezplačne poštnine vam manjka še 60,00€
Kategorije

Hitro iskanje


Tulipani poskrbijo za pisano pomlad

Kaj je lepšega kot jeseni posaditi v zemljo male paketke cvetja in nato celo zimo nestrpno pričakovati barvite ognjemete prihajajoče pomladi.

 

Včasih je težko oceniti kaj pri tulipanih človeka bolj navdušuje odpiranje papirnatih vreč in zadovoljno ocenjevanje rjavih čebulic, ki se jeseni sadijo na vrt ali kalejdoskop barv, ki pomladi zavladajo na vrtu in loncih. Oboje sodi k tulipanom in ne morem si predstavljati, da bi na vrt prenesel že posajene čebulice kot seveda tudi ne, da ne bi videl njihovih prekrasnih cvetov. Navdušenje nad tulipani pa nikakor ni nekaj, kar bi bilo znano samo v sedanjih časih. Leta 1637 je nek Nizozemec po barantanju s trgovcem kupil eno samo čebulico tulipana za ceno, ki se je obema zdela sprejemljiva. Plačal je dva žaklja pšenice, štiri žaklje rži, štiri rejene vole, osem svinj, 12 ovac, dva soda vina, štiri tone masla, petsto kilogramov sira, posteljo, nekaj oblek in srebrno čašo.

 

Tulipan Sweet Heart

 

Sajenje tulipanov

Večina divjih prednikov vzgojenih tulipanov prihaja iz gorskih predelov Centralne Azije. V svoji domovini so izpostavljeni obdobjem izredno nizkih zimskih temperatur in pekoče vročih poletij. čeprav ima večina vzgojenih sort modernih tulipanov, na pogled le še malo skupnega s svojimi predniki pa jih večina še vedno ljubi razmere, ki ustrezajo tudi divjim tulipanom. To seveda velja za vsako rastlino dajte ji razmere kot vladajo na njenem avtohtonem rastišču in rastlina vam bo vračala z nešteto krasnimi cvetovi. Pri tulipanih to pomeni, da jih morate posaditi na najbolj sončno mesto, ki ga vaš vrt premore. Pri tem je zelo pomembno, da so tla dobro odcedna. Nič ne škodi tulipanom tako kot zastajanje vode, ki hitro povzroči gnitje čebulice. čebulice posadite vsaj za dve višini čebulice globoko. Pri tem je bolje, če jih posadite globlje kot pa preplitvo. Globina sajenja pa je odvisna tudi od vaših tal. Na lahkih peščenih tleh, tulipane posadimo globlje kot na težkih tleh. Pri je priporočljivo slednja dobro prekopati in zemljo na dnu sadilne jame premešati z grobim peskom, ki bo povečal prepustnost tal. Tulipani ljubijo alkalna tla in če imajo slučajno vaša precej kisel pH, je koristno, da rastišče tulipanov posujete s sredstvom za zviševanje pH.

 

Tulipani v loncih

Tulipani se odlično obnesejo tudi v velikih loncih. Izberite velik lončen lonec, v katerega boste lahko posadili večje število čebulic. Na dno nasujte svež substrat z dovolj hranili za posajene čebulice. Nanj posadite čebulice, pri čemer ne skoparite čebulice naj se skoraj dotikajo. Nato med čebulice nasujte veliko grobega peska, ki bo poskrbel za dobro odtekanje vode. Lonec nato zapolnite s substratom skoraj do roba, pri čemer pustite dovolj prostora za še eno plast grobega peska. Slednja bo preprečevala, da bi prišlo do gnitja prodirajočih poganjkov. V kolikor boste želeli posajene čebulice v loncu ohraniti tudi za naslednja leta, takoj po cvetenju odstranite odcvetele cvetove in cvetna stebla. Rastline tako ne bodo porabljale energije za tvorbo semen in jo bodo namesto tega vskladiščila v čebulice. Pogosto pa se tulipane v loncih goji tudi kot enoletnice in se jih na koncu sezone cvetenja zavrže.

Piškotek

Preko tega vmesnika lahko spremenite dovoljenje o nalaganju piškotkov na vaš računalnik.
Pred izbiro prosim preberite naš pravilnik o uporabi piškotkov na spletni strani svetcebuli.si

Odpri/zapri