Spomladi cvetoče čebulice

Nič ne more prekositi pogleda na svetle cvetove čebulnic, ko zacvetijo na vrtu. Njihovi cvetovi označujejo konec zimske sivine in začetek cvetoče pomladi.

Nekaj za vsak vrt

okrasni luk

Tudi, ko menite, da je vaš vrt popolnoma zapolnjen, je še vedno dovolj prostora za zasaditev čebulnic. Posadimo jih lahko skoraj vsepovsod. Brez težav jih lahko posadimo med trajnice, ki cvetijo kasneje v sezoni. Kombiniranje čebulnic in trajnic ima tudi to prednost, da listi in cvetovi trajnic zakrijejo neugledno rumeneče listje čebulnic, ko te zaključujejo svojo rastno sezono. Z njimi lahko poživite tudi grmovnice in drevesa, pod katerimi ustvarite cvetoče preproge narcis, morske čebulice (Scilla) ali snežne modrice (Chionodoxa). Še posebej so koristne za zasaditev pod velikimi drevesi, saj cvetijo in si ponovno naberejo zalog, še preden se drevesa olistajo in zasenčijo gredo.

Poleg sajenja čebulic na grede lahko čebulice tudi naturalizirate, kar pomeni, da se poskusite približati naravi. Naturaliziranje ne pomeni, da pustite naravi prosto pot, temveč le, da ustvarite izgled kot da so čebulice zrasle povsem naravno. Najenostavneje dobimo takšen izgled, če vzamemo polno pest cebulic in jih enostavno spustimo z višine pasu ali pa jih previdno zakotalimo po tleh. Nato vsako čebulico posadimo tja, kamor je padla. Za bolj prepričljiv izgled razmetane skupine čebulic ločite z nekaj praznega prostora.
Najboljša izbira za naturaliziranje so vrste, ki cvetijo zelo zgodaj, saj bodo tako imele dovolj časa, da obnovijo zaloge hranil, preden bomo začeli s košnjo. Klasična izbira so narcise (Narcissus), vendar na trati uspevajo tudi žafrani (Crocus), zvončki (Leucojum) in logarica (Fritillaria).
Najprimernejši čas za sajenje cebulic je septembra in oktobra, spomladi pa boste najlažje ocenili kam lahko čebulnice posadite in kako jih boste vključili v obstoječe zasaditve.

spomladi cvetoče - vrtna vetrnica

Nega

Čebulice ne potrebujejo skoraj nobene nege. Pri sajenju moramo paziti le, da so tla dobro odcedna, saj čebulicam ne bo nič škodilo tako kot zastajanje vode. V primeru, da so nižje plasti tal slabo prepustne za vodo lahko s prekopavanjem tal predrete nepropustno plast ali pa ustvarite dvignjeno gredo. Ta naj bo za 10-15 cm višja od okolice. Vanjo vnesite večjo količino peska, ki bo povečal odcednost tal. Za vnos organske snovi uporabimo kompost ali razpadlo listje. Ob sajenju čebulice tudi pognojimo z mineralnim gnojilom: na glinenih tleh uporabimo 6-12-6 ali 5-10-5 gnojilo, medtem ko je na peščenih tleh boljša izbira mešanica 5-10-10. Prezimno trdne čebulice tudi kasneje enkrat letno pognojimo, s čimer si zagotovimo bogato cvetenje leto za letom.

Tulipani Tulipan Narcisa

Piškotek

Preko tega vmesnika lahko spremenite dovoljenje o nalaganju piškotkov na vaš računalnik.
Pred izbiro prosim preberite naš pravilnik o uporabi piškotkov na spletni strani svetcebuli.si

Odpri/zapri