• facebook ikona
  • pinterest ikona

Zanimive informacije

Pred kratkim ogledano

Košarica
0 izdelkov
Do brezplačne poštnine vam manjka še 60,00€
Kategorije

Hitro iskanje


Poleti cvetoče čebulnice

Poleg pomladnih čebulnic, ki jih seveda ne moremo spregledati na skoraj povsem golih gredah pa imamo tudi številne vrste čebulnic in gomoljnic, ki bodo zacvetele šele sredi poletja ali celo tik pred koncem rastne sezone.

 

Lilija Stargazer

Lilije

Lilije so rastline, ki pripadajo le rodu Lilium, čeprav tudi nekatere druge rastline poimenujemo podobno (npr. maslenice/enodnevne lilije – rod Hemerocallis in stepske lilije – rod Eremurus). Za prave lilije so značilne čebulice, ki imajo izoblikovane luske. Posadimo jih v rahlo kisla (pH 6,5) in dobro odcedna tla. Čebulice posadimo na trikratno globino višine čebulice, med njimi pa, odvisno od kultivarja, pustimo med 20 in 45 cm. Lilije najbolje uspevajo na polnem soncu ali svetli senci, z izjemo turških lilij, ki uspevajo tudi v senci. Visokim kultivarjem lilij namestite podporo, da se ne bodo povesili v vetru. Podporo namestimo preden posadimo čebulico, da preprečimo morebitne poškodbe rastline. Kombinirajte lilije s sadrenko (Gypsophilia), funkijami (Hosta), astrami (Aster) ali drugimi grmičastimi trajnicami, ki prekrijejo spodnje dele stebel lilij. Lahko pa lilije kombinirate tudi z okrasnimi travami in enoletnimi vzpenjalkami.

Za več informacij preberite tudi stran posvečeno izključno lilijam.
V naši spletni trgovini lahko izbirate med številnimi vrstami in kultivarji lilij.

 

Kana

Kane najbolje uspevajo na bogatih in dobro odcednih tleh, zaradi česar pred sajenjem v sadilno jamo dodamo nekaj komposta ali zrelega gnoja. Za najlepše uspevanje potrebujejo polno sonce. Rizome posadimo 4-8 cm globoko, med njimi pa pustimo 30-45 cm prostora, odvisno ali gre za pritlikave ali visoke kultivarje. S sajenjem na prosto moramo počakati, da mine nevarnost slane. Lahko pa rizome posadimo v lonce že v februarju, s čimer spodbudimo hitrejši razvoj poganjkov. S kombiniranjem rastlin iz loncev in rastlin, ki smo jih posadili neposredno na vrt lahko podaljšamo čas cvetenja kan na našem vrtu. Čas cvetenja pa lahko podaljšamo tudi z odstranjevanjem cvetov po cvetenju. Odcvetele cvetove odstranite z delom stebla vred.
Poleg sonca potrebujejo kane tudi dovolj vlage in hranil. Ob daljši suši jih je zato potrebno zalivati. Hranila dodajamo enkrat mesečno z dodatkom popolnega mineralnega gnojila.
Kane spadajo med rastline, ki kar izžarevajo svojo eksotičnost. Edinstveni cvetovi in suličasti listi, ki so pri številnih kultivarjih še zanimivo obarvani, poživijo vsako sončno gredo. V kombinaciji s kapucinkami (Tropaeolum majus), maslenicami (Hemerocallis) in lobelijami (Lobelia cardinalis) pa si lahko pričaramo pravi pridih eksotike.

V naši spletni trgovini lahko izbirate med številnimi kultivarji kan.

 

Gladiole

Za sajenje izberemo sončno in pred močnim vetrom zaščiteno mesto. Podobno kot ostale čebulnice imajo tudi gladiole rade dobro odcedna in z organsko snovjo bogata tla. Čebulice posadimo 10 cm globoko in 10-15 cm narazen. Visoke kultivarje po potrebi podpremo, da ne pride do preloma stebla zaradi vetra. Sproti odstranjuemo posamezne odcvetele cvetove, ob koncu cvetenja pa odrežemo tudi celotno cvetno steblo. Liste pustimo, da si lahko rastlina nabere dovolj moči za naslednjo sezono.
Gladiole lahko na vrtu posadite na "normalno" gredo ali pa jim namenite prostor na gredi namenjeni rezanemu cvetju, kjer jih posadite poleg pozno cvetočih dalij in različnih enoletnic kot npr. kozmej (Cosmos bipinnatus), cinij (Zinnia), dišečega grahorja (Lathyrus odoratus) in drugih.

Za več informacij preberite tudi stran posvečeno izključno gladiolam.
V naši spletni trgovini lahko izbirate med številnimi vrstami in kultivarji gladiol.

 

Agapant, Afriška lilija

Nobenega dvoma ni, da agapant najbolje uspeva na prostem, na sončnem in zaveternem rastišču. Rastlino posadimo 2-3 cm globoko, med rastlinami pa pustimo 30 cm razmika. Poleg veliko sonca agapant potrebuje tudi dovolj vode, zaradi česar ga moramo redno zalivati. Pri tem pazimo, da voda ne zastaja v loncih, saj lahko povzroči gnitje in propad rastline. Rastlino zalijemo šele, ko je zgornjih nekaj centimetrov substrata povsem izsušenih.
Agapant se najlepše poda v okrasne lonce, ki krasijo našo teraso. V večjih koritih pa ga lahko posadite poleg rdečelistega novozelandskega šaša (Phormium) in pritlikavih kan. Poskusite tudi kombinacijo agapanta in oranžno cvetočih knifolij (Knipholia triangularis).

 

Maslenice, Enodnevne lilije

Maslenice so zanesljive trajnice, ki kljub kratkoživečim cvetovom vsako leto bogato zacvetijo na naših gredah. Potrebujejo sončno ali polsenčno rastišče. Čeprav dobro prenašajo sušo, bodo najlepše cvetele, če bodo imele na razpolago dovolj vode in hranil. Hranila s popolnim mineralnim gnojilom dodajamo spomladi. Po cvetenju odstranimo plodove, da preusmerimo energijo rastline v kopičenje zalog in si tako zagotovimo ponovno bujno cvetenje v prihodnjem letu.
Tanke črtalaste liste maslenic kombinirajte z velikimi listi funkij (Hosta) ali plahtice (Alchemilla mollis).

Za več informacij preberite tudi stran posvečeno izključno maslenicam.

 

Nadaljuj

Piškotek

Preko tega vmesnika lahko spremenite dovoljenje o nalaganju piškotkov na vaš računalnik.
Pred izbiro prosim preberite naš pravilnik o uporabi piškotkov na spletni strani svetcebuli.si

Odpri/zapri