• facebook ikona
  • pinterest ikona

Zanimive informacije

Pred kratkim ogledano

Košarica
0 izdelkov
Do brezplačne poštnine vam manjka še 60,00€
Kategorije

Hitro iskanje


Narcise

Narcise vsako pomlad razsvetlijo vrtove s svojimi živahnimi cvetovi v zlato rumenih, citronasto rumenih in snežno belih odtenkih.

 

Sajenje

Čeprav narcise najbolje uspevajo na sončnem rastišču, bodo prenesle tudi nekaj sence, kar še posebej velja za križance skupine Cyclamineus kot je npr. 'Jack Snipe'. Zaščita pred neposredno opoldansko pripeko bo tudi ohranila bolj intenzivne barvi pri temneje obarvanih kultivarjih. Precej pomembnejše od svetlobe pa je nivo talne vlage. Prekomerna vlažnost tla (še posebej v zimskih mesecih) je najpogostejši povzročitelj propada čebulic. Na težkih tleh vkopljite v sadilno jamo pesek in organsko snov, da izboljšate odvodnjavanje. Lahko pa si pomagate tudi z dvignjeno gredo.
Čebulice posadite v večje skupine, s čimer boste dobili enkraten učinek mase cvetov. Pri sajenju pustite 7-10 cm prostora med čebulicami oz. 12-15 cm pri večjih čebulicah. Če boste čebulice posadili preblizu skupaj, bo učinek cvetenja boljši, vendar jih boste morali kmalu izkopati in razdeliti, če boste hoteli bogato cvetenje tudi v naslednjih letih.

 

trobentasta narcisa

 

Nega

Čeprav čebulice konec pomladi pobegnejo pod zemljo, ne smemo pozabiti nanje. Jeseni jih pognojite s popolnim mineralnim gnojilom. V kolikor pa ste to zamudili, jih lahko pognojite tudi, ko začnejo zgodaj spomladi poganjati nove poganjke. Listje narcis pustite, da porumeni in propade samo od sebe. Listja nikoli ne porežite preden je propadlo oz. ga ne povezujte v šope, saj si morajo rastline pred počitkom nabrati dovolj zalog za naslednje leto. V kolikor vas rumeneče listje moti, je bolje, če jih postavite na gredo tako, da ga bodo zakrili poganjki trajnic, ki jim bodo sledile.

 

Oblike in skupine

Za pregled različnih oblik narcis, ki jih priznavajo gojitelje si oglejte delitev narcis na skupine.

Piškotek

Preko tega vmesnika lahko spremenite dovoljenje o nalaganju piškotkov na vaš računalnik.
Pred izbiro prosim preberite naš pravilnik o uporabi piškotkov na spletni strani svetcebuli.si

Odpri/zapri