• facebook ikona
  • pinterest ikona

Zanimive informacije

Pred kratkim ogledano

Košarica
0 izdelkov
Do brezplačne poštnine vam manjka še 50,00€
Kategorije

Hitro iskanje


Prijavite se na novice

Ne spreglejte naših novic s koristnimi informacijami o vzgoji in kombiniranju čebulnic ter o aktualnih dogodkih.

Prijava na novice

Okrasni luki

Čudoviti ognjemet okrasnih lukov

Nekoč je bila omemba luka omejena le na uporabni vrt, kjer so rasli čebula, česen in por pa še občasen drobnjak. Sedaj pa so si luki izborili svoje mesto tudi med zvezdami okrasnega vrta.
Njihova lizikam podobna socvetja, ki poženejo na pokončnih poganjkih, so prekrasno dopolnilo k številni trajnicam okrasnega vrta.

Med luki najdemo tako predstavnike, ki zrastejo samo 30 cm visoko kot tudi orjake z 2 m višine. Nižje vrste in sorte so odlična izbira za skalnjake in ospredje gred. Pri tem lahko za okras teh rastišč uporabite tudi uporabne luke kot npr. drobnjak. Slednji bo s svojim vonjem pomagal pri odganjanju listnih uši. Poleg pomladno-poletnega okrasa so luki uporabni tudi za okras gred pozneje v sezoni. Po cvetenju pustite njihova posušena socvetja na gredi, kjer jih bo okrasila slana. Suha socvetja so lahko krasen dodatek tudi za notranje prostore. Dodajte jim še perunike in sadrenke in ustvarili boste čudovit aranžma.

 

okrasni luk

Vzgoja in razmnoževanje

Luki imajo radi vroče sončno rastišče z bogatimi tlemi. Kot čebulnice jih lahko posadimo kot suhe čebulice v jeseni ali pa z razvitimi listi takoj po cvetenju. Luki, ki smo jih posadili z razvitimi listi, se bodo hitro zakoreninili in bodo pripravljeni na obilno cvetenje v prihodnji sezoni.
Na gredi se bodo luki ob ugodnih razmerah počasi množili z zarodnimi čebulicami, ki jih lahko ločimo od materinske čebulice. Tako lahko pozno poleti večje skupine lukov razdelimo na manjše skupke čebulic in na enostaven način namnožimo naše rastline. Posamezne čebulice posadite v substrat z dodanim peskom na približno 1 cm globine. Posebnost je luk Allium sphaerocephalon, ki požene zarodne čebulice na cvetni glavici. Tudi te lahko uporabimo za namnožitev rastlin. Posadimo jih na enak način kot podzemne čebulice. Dodaten način razmnoževanje lukov je tudi setev. Rastlina, ki je zadovoljna s pogoji na rastišču, bo tvorila tudi semena. V kolikor ne želite, da se luki pojavijo na naključnih delih grede, semenske glavice oberite še preden sprostijo semena. To storite takoj, ko bodo cvetna stebla porjavela. Položite jih v papirnate vrečke in počakajte, da se semena sprostijo. Semena lahko posejete takoj, ali pa počakate na prihodnjo pomlad. Luki navadno vzklijejo v približno 12 tednih po setvi, zaradi česar je potrebnega tudi nekaj potrpljenja.

 

Vrste in kultivarji

Rod lukov (Allium) je s preko 1200 vrstami eden izmed največjih rodov v rastlinskem kraljestvu. Predstavniki so razširjeni predvsem v zmerno toplem pasu severne poloble. Izjeme so le redke vrste kot so npr. Allium juncifolium iz čila, Allium sellovianum iz Brazilije in Allium spathaceum iz tropske Afrike. Nekatere predstavnike, ki so jih v preteklosti prištevali k lukom, so sedaj uvrstili v lastne rodove. Mednje spada tudi rod Nectaroscordum. Predstavnika tega rodu Nectaroscordum siculum lahko najdete tako tudi pod imenom A. bulgaricum ali A. siculum. Njegovi cvetovi so oblikovani v zvončke, ki sestavljajo viseče socvetje in nekoliko spominjajo na vrsto A. cernuum.
Med najbolj pompozne predstavnike lukov spadajo vrste kot so npr. A. giganteum, A. hollandicum, A. aflatunense in A. rosenbachianum, ki zrastejo preko metra visoko. Na dolgih neolistanih steblih poženejo cvetoče krogle polne majhnih cvetov, ki v pozni pomladi lebdijo nad gredami. Redkejše med luki so pozno cvetoče vrste kot so npr. A. carinatum pulchellum. Pozno cvetoči luki so navadno nižje rastoče vrste, ki poženejo socvetja brez značilne oblike pomladnih predstavnikov.
Najbolje med luki je dejstvo, da lahko najdemo vrste, ki so tako okrasne kot tudi uporabne kot je npr. drobnjak (A. schoenoprasum). Drobnjak je nizka rastlina, ki se veselo razrašča po skalnjakih ali ob robovih potk. Poleg najbolj razširjenih vijoličasto cvetočih drobnjakov, najdemo še kultivarje, ki so jim izboljšali okrasno funkcijo. Kultivar 'Forescate' je nekoliko višji in zacveti v rožnati barvi, medtem ko vas bo 'Silver Chimes' navduševal z belimi cvetovi.

 

Bolezni in škodljivci

Luki so navadno zelo zdrave rastline z malo težavami. Občasno se lahko pojavi kakšna plesen ali čebulna muha. Slednjo hitro prepoznamo po rumenečih listih in nenadnemu propadu rastline. če preverimo čebulico (oz. njen ostanek) bomo hitro opazili ličinke muhe, ki se prehranjujejo z njo.

 

Za več informacij preberite tudi stran posvečeno izključno lukom.
V naši spletni trgovini lahko izbirate med številnimi vrstami in kultivarji lukov.

 

Piškotek

Preko tega vmesnika lahko spremenite dovoljenje o nalaganju piškotkov na vaš računalnik.
Pred izbiro prosim preberite naš pravilnik o uporabi piškotkov na spletni strani svetcebuli.si

Odpri/zapri