• facebook ikona
  • pinterest ikona

Zanimive informacije

Pred kratkim ogledano

Košarica
0 izdelkov
Do brezplačne poštnine vam manjka še 60,00€
Kategorije

Hitro iskanje


Kaktus dalije

Nahajamo se sredi renesanse navduenja nad dalijami. Ob bogatih barvah in eksoticno oblikovanih cvetovih, se lahko vpraamo kako to, da so sploh padle v nemilost. Sorte z enostavnimi cvetovi kot je npr. 'Bishop of Llandaff' so bile prve, ki so napovedovale vrnitev dalij, sedaj pa se na vrtove vracajo tudi preostale skupine dalij.

V naši spletni trgovini lahko izbirate med številnimi kultivarji dalij.

 

dalija

Dalije skozi zgodovino

Minilo je e skoraj 220 let, odkar so dalije prvic opazili evropski lovci na rastline. Pred tem so jih seveda e dobro poznali Azteki, ki so jih gojili tako za okras kot tudi za prehrano. Prvo odkrito vrsto so poimenovali Dahlia juarezii. Zanjo so bili znacilni enostavni cvetovi s svetlo rdecimi cvetnimi listi. Iz relativno malega tevila vrst (rod obsega nekje okrog 40 razlicni vrst), se je v teh 200 letih izoblikovalo na tisoce razlicnih sort. Slednji ponujajo neverjetno pestrost cvetov, tako v barvi kot tudi v velikosti in obliki.

 

Skupina kaktus in polkaktus

Med dalije z najbolj dramaticnimi cvetovi spadajo vsekakor skupini kaktus in polkaktus. Zanje je znacilno, da imajo cvetove s cvetnimi listi, ki se zvijejo v cevasto strukturo. Pri skupini kaktus je cev dolga vec kot polovico doline cvetnega lista, s cimer dobijo cvetovi bodicasto obliko. Pri skupini polkaktus pa je cevast del dolg manj kot polovico celotne doline cvetnega lista, kar daje cvetovom nekoliko bolj poln videz.

 

Kombiniranje dalij

Dalije polepajo vsako gredo s svojimi ivahno obarvanimi cvetovi. Dodaten bonus pa je tudi njihova izredno dolga sezona cvetenja, saj bodo na ustreznem rasticu cvetele vse do prve zmrzali. Dalije zelo enostavno kombiniramo z drugimi rastlinami, k cemur pomaga tudi to, da imamo pri dalijah sortno raznolikost, ki zapolni prav ves razpon od pritlikavih pa do visokih trajnic, zaradi cesar je kombiniranje resnicno enostavno.
Kaktus in polkaktus dalije se krasno podajo k enostavnim cvetovom nebinovk kot npr. rudbekijam, slamnikom in kokardam. Za kombinacijo s temi rastlinami poskusite posaditi sorte dalij, ki zacvetijo v orannih, rumenih ali rdecih tonih. Za nekaj kontrasta pa lahko posadite dalije z baklastimi lilijami ali ostroniki, ki bodo pognali svoja navpicna socvetja nad cvetovi dalij. Bogati cvetovi dalij se lepo podajo tudi k srednje velikim ali visokim okrasnim travam kot sta npr. bodalica in miskant.
Poleg podeelskega vrta, dalije svoje mesto zasluijo tudi na vrtu, ki ga preveva tema tropske eksoticnosti. Njihovi ivahni cvetovi bodo dodali nekaj barve med velike liste tropskih rastlin. e posebej se dalije podajo k listom prezimno trdnih bananovcev in facije. Uporabite sorte, ki bodo cvetele s temno rdecimi, orannimi, rumenimi ali izrazito ronatimi cvetovi. Kombinirajte jih tudi s kozmejami in kanami.

 

Nasveti za vzgojo

Za bogato cvetenje redno odstranjujte odcvetele cvetove. Najbolje je, ce to storite vsak dan. S tem boste preusmerili energijo rastline v tvorbo novih cvetov in podaljali sezono cvetenja. Za dodatno vzpodbudo k obilnemu cvetenju lahko rastlino preko rastne sezono gnojite z gnojilom, ki vsebuje veliko fosforja. Ob prvi slani, ki pomrzne liste, je potrebno gomolje dalij izkopati in prezimiti v prostoru brez zmrzali. Odstranite odmrle poganjke in gomolje vskladicite v temnem prostoru. Spomladi jih lahko e ob zacetku pomladi posadite v lonce, po zadnji slani pa prenesete na gredo.

 

Piškotek

Preko tega vmesnika lahko spremenite dovoljenje o nalaganju piškotkov na vaš računalnik.
Pred izbiro prosim preberite naš pravilnik o uporabi piškotkov na spletni strani svetcebuli.si

Odpri/zapri