• facebook ikona
  • pinterest ikona

Zanimive informacije

Pred kratkim ogledano

Košarica
0 izdelkov
Do brezplačne poštnine vam manjka še 60,00€
Kategorije

Hitro iskanje


Dalije

Čeprav so dalije dobro poznali že Azteki, ki so jih gojili tako za okras kot tudi za prehrano, jih je zahodni svet odkril šele okrog leta 1650. Od tedaj se je izoblikovalo na tisoče različnih sort, ki ponujajo neverjetno pestrost cvetov, tako v barvi kot tudi v velikosti in obliki. Dalije pa se lahko močno razlikujejo tudi v velikosti, saj lahko najdemo pritlikave sorte visoke samo 30 cm kot tudi orjakinje, ki dosežejo do 2,5 m višine.
Dalije najbolje uspevajo na polnem soncu in dobro odcednih tleh. Če želimo zgodnejše cvetenje, zgodaj aprila gomolje posadimo v lonce in jih nakalimo.

Čas cvetenja:

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Avg Sep Okt Nov Dec

Vzgoja in nega

Dalije so zelo enostavne za vzgojo, vendar žal niso prezimno trdne, zaradi česar jih je potrebno prezimi v prostoru brez zmrzali. Na gredah bodo uspevala na zelo različnih tleh, čeprav imajo najraje bogata in dobro odcedna tla. Za bogato cvetenje jih posadite na sončno mesto.
Ob sajenju v sadilno jamo dodajte veliko organske snovi (npr. eno ali dve vedri komposta na kvadratni meter) in mineralno gnojilo (v skladu z navodili proizvajalca). Nato posadite gomolje tako, da bodo posajeni na globini 10-15 cm. Sedaj lahko namestite tudi podporo, saj boste najbolje videli kam boste zapičili palico, da ne boste poškodovali gomolje. Rastline redno zalivajte in med julijem ter septembrom vsakih 14 dni pognojite s kalijem.
Ko rastline dosežejo 40 cm višine pincirajte glavni poganjek, s čimer boste vzpodbudili bolj košato razrast, kar pomeni tudi več cvetov. Za resnično velike cvetove pa število poganjkov zmanjšajte na 3-5 poganjkov, s čimer bodo cvetovi, ki so ostali imeli na voljo več energije in se bodo ustrezno povečali. Med cvetenjem redno odstranjujte odcvetele cvetove, s čimer boste podaljšali cvetno sezono vse do prve zmrzali.

Prezimovanje

Dalije pri nas niso prezimno trdne, zaradi česar jih je potrebno jeseni izkopati in prezimiti v prostoru brez zmrzali. Počakajte, da prve slane pomrznejo poganjke in jih nato previdno izkopljite z vilami. Poganjke odrežite blizu gomolja, gomolje pa pustite, da se posušijo. Po potrebi odstranite odvečno prst in gomolje vskladiščite v hladen prostor (4-7°C). Gomolje lahko tudi zakopljete v suh pesek ali substrat brez šote. Preko zime gomolje redno preglejte in v primeru gnilobe zavrzite.

Piškotek

Preko tega vmesnika lahko spremenite dovoljenje o nalaganju piškotkov na vaš računalnik.
Pred izbiro prosim preberite naš pravilnik o uporabi piškotkov na spletni strani svetcebuli.si

Odpri/zapri