Zanimive informacije

Pred kratkim ogledano

Košarica
0 izdelkov
Do brezplačne poštnine vam manjka še 50,00€
Kategorije

Hitro iskanje


Prijavite se na novice

Ne spreglejte naših novic s koristnimi informacijami o vzgoji in kombiniranju čebulnic ter o aktualnih dogodkih.

Prijava na novice

Dalije

Med starlete okrasnega vrta spadajo tudi dalije, ki poživijo pozno poletni vrt z najrazličnejše oblikovanimi barvitimi cvetovi.

 

Nekaj zgodovine

Dalije so čudovite trajnice z gomolji, ki jih v naravi najdemo vse od Mehike pa do Kolumbije. Poleg približno 36 botaničnih vrst pa lahko najdemo ogromno število sort, ki jih gojijo na skoraj vsakem okrasnem vrtu. Rod je poimenovan po Andersu Dahlu, ki je bil Linejev študent. Kasneje je nemški botanik Carl Ludwig Willdenow ime sicer spremenil v Georgina (po nemškem naravoslovcu J.G. Georgiju), vendar je bilo ime leta 1810 ponovno povrnjeno v prvotno poimenovanje.
V Evropo so dalije prispele leta 1789 in so hitro navdušile številne gojitelje rastlin. Seveda so takrat gojili večinoma botanične vrste kot so npr. D. pinnata, D. rosea in D. coccinea, vendar so se sčasoma na vrtovih začeli pojavljati že prvi križanci. šele po letu 1805 pa so se pojavila prva poročila o vzgoji dalij s polnimi cvetovi. V novejšem času seveda vzgoja prečudovitih novih sort skoraj nima omejitev. Rezultat tega je pestra izbira sort vseh velikosti, z najrazličneje oblikovanimi in obarvanimi cvetovi.

 

Dahlia coccinea

 

Vzgoja in nega

Dalije so zelo enostavne za vzgojo, vendar žal niso prezimno trdne, zaradi česar jih je potrebno prezimi v prostoru brez zmrzali. Na gredah bodo uspevala na zelo različnih tleh, čeprav imajo najraje bogata in dobro odcedna tla. Za bogato cvetenje jih posadite na sončno mesto.
Ob sajenju v sadilno jamo dodajte veliko organske snovi (npr. eno ali dve vedri komposta na kvadratni meter) in mineralno gnojilo (v skladu z navodili proizvajalca). Nato posadite gomolje tako, da bodo posajeni na globini 10-15 cm. Sedaj lahko namestite tudi podporo, saj boste najbolje videli kam boste zapičili palico, da ne boste poškodovali gomolje. Rastline redno zalivajte in med julijem ter septembrom vsakih 14 dni pognojite s kalijem.
Ko rastline dosežejo 40 cm višine pincirajte glavni poganjek, s čimer boste vzpodbudili bolj košato razrast, kar pomeni tudi več cvetov. Za resnično velike cvetove pa število poganjkov zmanjšajte na 3-5 poganjkov, s čimer bodo cvetovi, ki so ostali imeli na voljo več energije in se bodo ustrezno povečali. Med cvetenjem redno odstranjujte odcvetele cvetove, s čimer boste podaljšali cvetno sezono vse do prve zmrzali.

 

Prezimovanje

Dalije pri nas niso prezimno trdne, zaradi česar jih je potrebno jeseni izkopati in prezimiti v prostoru brez zmrzali. Počakajte, da prve slane pomrznejo poganjke in jih nato previdno izkopljite z vilami. Poganjke odrežite blizu gomolja, gomolje pa pustite, da se posušijo. Po potrebi odstranite odvečno prst in gomolje vskladiščite v hladen prostor (4-7°C). Gomolje lahko tudi zakopljete v suh pesek ali substrat brez šote. Preko zime gomolje redno preglejte in v primeru gnilobe zavrzite.

Piškotek

Preko tega vmesnika lahko spremenite dovoljenje o nalaganju piškotkov na vaš računalnik.
Pred izbiro prosim preberite naš pravilnik o uporabi piškotkov na spletni strani svetcebuli.si

Odpri/zapri