Zvončki (Galanthus)

Navdušenje nad zvončki

Zvonček Green Tear
Navdušenje nad zvončki se je v zadnjem času še posebej razvilo v pravo gibanje z rastočim krogom navdušencev – galantofilov, ki so pripravljeni odšteti rekordne cene za želene čebulice. V letu 2012 je eden izmed zbirateljev za eno samo čebulico sorte ‘Green Tear’ odštel 425€. S tem je čebulica sorte ‘Green Tear’ postala najdražja čebulica zvončka, ki je bila kadarkoli prodana. Veliko navdušenje nad zvončki je opazila tudi vrtnarska industrija, ki je začela proizvajati številne nove sorte. V knjigi “Snowdrops: A Monograph Of Cultivated Galanthus”, ki je izšla leta 2002, je bilo opisanih 500 različnih sort. V novi izdaji bodo dodališe 1500 dodatnih sort zvončkov, ki so jih od leta 2002 vzgojili različni gojitelji.

Izbira in kombinacije

Med zvončki je naučinkovitejša vrsta za oblikovanje bleščečih belih preprog naš avtohtoni zvonček – Galanthus nivalis. Najbolj mu prijajo senčna rastišča (slednja so senčna seveda poleti, ko so grmi in drevesa olistana) in z organsko snovjo bogata tla. Če se bodo na vašem vrtu dobro počutili, se bodo kmalu namnožili in v spomladanskem času vrt prekrili s svojimi belimi cvetovi. Na enakih rastiščih kot botanična vrsta, bodo uspevale tudi številne vzgojene sorta kot je npr. G. nivalis ‘S. Arnott’. Slednja je čudovita živahno rastoča sorta z nežno zaokroženimi cvetnimi listi in prijetno dišečimi cvetovi. Za dodaten okras, jih kombinirajte z mlečkom Euphorbia amygdaloides robbiae. Za enkraten kontrast pa poskusite še kombinacijo zvončkov in temnolistnih plazečih skrečnikov (Ajuga reptans ‘Atropurpurea’) ali kačje brade (Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’). Zelo zanimiva tudi kot solitar pa je sorta ‘Flore Pleno’, ki bo pognala prekrasne polne cvetove.
Nekje ob istem času kot zvončki, bodo svoje cvetove odprle tudi druge spomladi cvetoče čebulnice kot so npr. ciklame. Poskusite kombinacijo nežno belih cvetov zvončkov in živahnih škrlatnih cvetov ciklame Cyclamen coum. Odlično pa se bodo ujemali tudi marmorirani listi bršljanolistne ciklame (C. hederifolium) in zvončka G. ‘Atkinsii’. Slednji se bo na vrtu hitro množil, čeprav ne bo tvoril semen.

Zvončki za sončno in sušnejše rastišče

V kolikor bi želeli zvončke posaditi tudi na sončen in nekoliko bolj sušnat del vrta, izberite vrsto G. elwesii. Na takšnem rastišču se bodo odlično počutile tudi spomladi cvetoče perunike kot je npr. sorta ‘Katharine Hodgkin’. Sivkasto modri cvetovi perunik, s temno obrobo in rumenimi pegami, bodo lep kontrast belo-zelenim cvetovom zvončkom.

Jeseni cvetoči zvončki

Za prave navdušence je na voljo še veliko drugih vrst in sort zvončkov, med katerimi je potrebno izpostaviti vrsto G. reginae-olgae. Gre za prekrasno vrsto, ki izvira iz gorovja Taygetos v južni Grčiji. Za razliko od večine zvončkov, bodo svoje cvetove odprli že v jeseni, pri čemer jih boste lahko občudovali še preden bodo izpod zemlje pogledali tudi njihovi listi. Pravemu galantofilu tako ne bo treba več čakati na pomlad, da bo lahko užival ob prvih cvetovi zvončkov.

Bodoči zvončki – namnožite si zvončke

Če si želite namnožiti svoje zvončke, izkopljite skupke čebulic, ko se bodo poganjki posušili. Z njih odstranite zemljo, jih razdelite in ponovno posadite z 10-15 cm razmaka med čebulicami. Razmak med posameznimi čebulicami spreminjajte, s čimer boste dobili bolj naraven videz zasaditve. Posajene zvončke prekrijte še z mešanico komposta in posušenega listja.

Zvončki v naši spletni trgovini

Galanthus nivalis
Galanthus nivalis
Galanthus Virideapice
Galanthus Virideapice
Galanthus St. Arnott
Galanthus St. Arnott
Galanthus Florepleno
Galanthus Florepleno
Galanthus elwesii
Galanthus elwesii
Galanthus hyppolita
Galanthus hyppolita

Ne spreglejte nas tudi na družabnem omrežju Google+:
Galantomanija. Ste ji podlegli tudi vi?

4 thoughts on “Zvončki (Galanthus)

  1. Najlažje je izkopati in razdeliti obstoječe skupke rastlin takoj po cvetenju. Posamezne čebulice potem posadimo na novo mesto. Bo pa za polno cvetenje potrebno počakati kakšno leto, da se čebulice dobro zakoreninijo.
    Za bolj potrpežljive pa so možnost še semena. Je pa to počasen način razmnoževanja, saj bodo rastline potrebovale nekaj let, da bodo na polno zacvetele.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja