Zgodnji pomladni cvetovi

Zgodnji pomladni cvetovi

Nič ni bolj navdihujočega kot veseli zgodnji cvetovi čebulnic in trajnic, ki poženejo ob koncu zime. To je jasen znak, da se zimska sivina poslavlja in da so pred vrati bolj sončni dnevi.
Večina cvetov v zgodnjem pomladnem času gre na račun gozdnih rastlin, ki izkoristijo gole krošnje dreves in grmovnic in se izpostavijo soncu. Zakaj si ne bi prekrasne zgodaj cvetoče grede omislili tudi na svojem vrtu?

Zgodnji cvetovi čebulnic

Anemone blanda Charmer

Anemone blanda Charmer

 

Ta gozdna lepotica požene živahne marjeticam podobne rožante cvetove z belo sredino, ki jo poživijo rumeni prašniki. Je nizko rastoča (15 cm) in zelo odporna rastline, ki se bo odlično obnesla v suhi senci.

 

 

 

 

Crocus sieberi Bowles White

Crocus sieberi Bowles White

 

Prekrasen žafran z dolgimi elegantnimi poganjki, ki je odprejo v nežne bele cvetove z rumenimi prašniki. Še posebej pride do izraza v večjih skupinah. Po želji ga lahko nadomestite tudi z zvončki (Galanthus nivalis).

Zasaditev

Poleg omenjenih čebulnic dodajte v zasaditev še pljučnik (Pulmonaria saccharata ‘Mrs. Moon’) s prekrasnimi vijoličastimi cvetovi in listi posejanimi s belimi pegami. V osrednji del grede zasadite še zanimiv teloh (Helleborus x sternii) z zelenimi in škrlatnimi cvetovi.
Pomladna greda

Za gredo velikosti 2,5 m x 2,5 m posadite:

1. Prunus subhirtella ‘Autumnalis’, 1 kom
2. Pulmonaria saccharata ‘Mrs. Moon’, 5 kom
3. Helleborus x sternii, 8 kom
4. Anemone blanda ‘Charmer’, približno 40-50 kom
5. Crocus sieberi ‘Bowles White’, približno 30 kom

Če imate več/manj prostora…

Za manjšo gredo je potrebno le zmanjšati število rastlin. Za večjo zasaditev pa povečajte število rastlin ter dodajte še kakšno zimzeleno praprot in večje število zvončkov. Za podaljšanje cvetne sezone do aprila, zasadite še troliste in narcise.

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Uporabite lahko te HTML elemente: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>