Zasejte si ciklame

Svoje najljubše jeseni cvetoče ciklame lahko vzgojite tudi iz semen.

Ciklame

Kakor hitro semenske kapsule dozorijo in se odprejo, naberite semena ciklam kot je npr. bršljanovolista ciklama (Cyclamen hederifolium) in jih posejte v lonce. Lonec napolnite z večnamenskim substratom, ki ga zmešate z grobim peskom v razmerju 2:1 (substrat : pesek). Lonec napolnite skoraj do roba in ga s prsti nežno steptajte. Na površino posejte semena, pri čemer pazite, da se ne bodo stikala med seboj. Semena seda zasujte s substratom, na koncu pa še s plastjo peska. Slednja bo preprečila, da bi se na površini substrata razvila plesen oz. da bi listi kalic ležali na mokrem substratu in zgnili. Pomembno je, da semena prekrijete s substratom in peskom, saj semena na svetlobi ne bodo vzklila.

Za prvo zalivanje postavite lonec v posodo z vodo in pustite, da se substrat dobro navlaži. Lonce s semeni postavite v hladnem prostoru, kjer je temperatura nekje okrog 15°C.

Ciklame pustite rasti v loncu, v katerega ste jih posejali, vsaj eno sezono. V nov lonec ali na gredo jih lahko presadite šele, ko bodo prešle v mirovanje v svoji drugi sezono.

Kdaj bodo semena vzklila?

Semena ciklam navadno vzkalijo v 30-60 dneh od sejanja, vendar bodo semena vzklila takrat, ko ciklama cveti. To pomeni, da bodo semena pomladne ciklame (C. coum) vzklila spomladi, semena jeseni cvetočih ciklam pa v jesenskem času.

Nekoliko bolj potrpežljivi pa boste morali biti pri navadni ciklami (C. purpurascens). Pri tej ciklami se bodo semena prvo leto sprostila iz plodu, v drugem letu bodo semena dozorela in če jih takoj posejete, bodo v tretjem letu vzklila. V kolikor se boste izbrali to ciklamo za vzgojo iz semen, se torej pripravite na večletno pričakovanje prvih rastlinic.

5 thoughts on “Zasejte si ciklame

  1. Na svoji ciklamah sem opazila malo razbarvane in rjaveče cvetove. Cvetovi in stebla tudi polegajo. Ima kdo idejo kaj bi lahko to blo?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja