Posadite sobne narcise in si polepšajte zimo

Posadite sobne narcise in si polepšajte zimo

Soben narcise - narcisa Grand Soileil d'OrPodobno kot hijacinte, žafrane in številne druge spomladi cvetoče čebulnice, je mogoče siliti tudi narcise, s čimer si boste zagotovili njihove prekrasne cvetove že sredi zime. Kot pri hijacinta pa lahko v prodaji najdete tako nepripravljene in za siljenje predpripravljene čebulice. Slednje lahko pogosto zasledite pod imenom sobne narcise.
Za siljenje narcise postavite v hladen in ne preveč svetel prostor. Na hladnem naj ostanejo 3-4 tedne, nato pa jih lahko prenesete v bolj ogrevan in svetel prostor. Za siljenje lahko poskusite z zgodaj cvetočo sorto ‘Tete-a-tete’, ki požene kratka in čvrsta stebla – odlična za namizni okras. Ta sorta je tudi prezimno trdna in jo lahko kasneje posadite na gredo. Med sobnimi narcisami pogosto najdete tudi belo cvetoče predstavnike vrste Narcissus papyraceus kot sta npr. sorti ‘Ziva’ in ‘Inbal’. Te prekrasne bele narcise bodo za cvetenje potrebovale 9-11 tednov.
Za siljenje pa lahko uporabite tudi nepripravljene čebulice narcis. Slednje potrebujejo nekoliko daljše obdobje nizkih temperatur. Za spodbuditev cvetenja jih z 9 tednov postavite v temen prostor s temperaturo med 5 in 7°C, nato pa jih enako kot predpripravljene čebulice prestavite na svetlo in toplo.

Kako jih posadim?

Sobne narcise lahko silite v posajene v substratu ali pa jih postavite na okrasno kamenje v stekleno posodo. Čebulice postavite na kamenčke tako, da bo voda, ki jo boste nalili v posodo segala do spodnjega roba čebulic. Po nekaj dneh se bodo razvile korenine, ki bodo pognale v vodo. Čebulice, ki jih boste takoj postavili na 15°C bodo zacvetele v približno šestih tednih. Za kasnejše cvetenje ali če želite, da so čebulice v polnem cvetu dalj časa pa jih shranite pri 10°C.

Sobne narcise - siljenje narcis v vazi

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Uporabite lahko te HTML elemente: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>