Siljenje hijacint

Za siljenje hijacint lahko uporabimo navadne nepripravljene čebulice ali za siljenje predpripravljene čebulice, ki potrebujejo nekoliko krajši čas nizkih temperatur. Hijacinte za siljenje posadite v substrat tako, da bo polovica čebulice gledala iz substrata. Čebulice posadite čim bliže eno drugi, vendar pazite, da se ne bodo stikale med seboj. Med čebulice nasujte grobi pesek, ki bo preprečil, da bi se na površini razvila plesen. Poleg substrata pa lahko za siljenje čebulic uporabite tudi steklene vaze za siljenje, v katerem so čebulice postavljene tik nad vodno gladino.

siljenje_hijacint_1 siljenje_hijacint_2

 

Čas izpostavitve nizkim temperaturam

Če boste za siljenje uporabljali navadne nepripravljene čebulic hijacint, boste na cvetove čakali nekoliko dalj časa. Najprej je potrebno čebulice postaviti na hladno in temno mesto. Po 11-14 tednih boste lahko opazili poganjek, ki je že povsem pogledal iz čebulice. Čebulice prenesite na svetlo mesto, kjer pa niso izpostavljene neposrednemu soncu. Tako bodo lahko poganjki počasi pozeleneli, ne da bi bili izpostavljeni premočni svetlobi. Ozelenele rastline lahko postavite na močnejše sonce, kjer bodo čez 3-4 tedne zacvetele.

Pri predpripravljenih čebulicah je čas izpostavitve nizkim temperaturam nekoliko skrajšan, še vedno pa bodo potrebovala 3-4 tedne rasti na svetlobi, da boste lahko občudovali njihove prekrasne cvetove.

Čas siljenja hijacint

S katerimi sortami naj poskusim?

Med nepripravljenimi čebulicami poskusite s sortami: Woodstock (temno rdeča), Purple Sensation (temno rožnata), Crystal Palace (modra), Madame Sophie (bela)

Med pripravljenimi čebulicami so dobro izbira: Anne Marie (rožnata), Blue Star (modra), Pink Pearl (temno rožnata), White Pearl (bela)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja