Tulipani za vsako gredo – skupine in njihove lastnosti

Tulipani - sorta 'Supri Dotty'Imate težavo pri izbiri tulipanov? Je sort in skupin enostavno preveč? Potem preberite naš pregled skupin in njihovih značilnosti, ki vam bo pomagal pri izbiri prave sorte za vaše potrebe.

Skupine tulipanov

Tulipani so razdeljeni v 15 skupin, ki so oblikovane na podlagi značilnosti cvetov. Nekatere skupine so oblikovane predvsem na podlagi cvetov, medtem ko so v nekatere združeni tulipani z enakimi predniki. Posebna skupina so tudi botanične vrste, ki imajo lahko precej različne višine in cvetove.

Skupina 1: Zgodnji tulipani z enojnimi cvetovi

Že glede na poimenovanje skupine je jasno, da imajo ti tulipani enojne cvetove. Zacvetijo zgodaj v sezoni, nekje med koncem marca in začetkom aprila in so torej odlični za otvoritev sezone cvetenja tulipanov. Po višini so precej raznoliki in dosežejo od 15 cm pa do 40 cm višine. Lep predstavnik družine je npr. sorta ‘Prinses Irene‘.

Skupina 2: Zgodnji tulipani s polnimi cvetovi

Skupina vključuje zgodaj v sezoni cvetoče tulipane s polnimi cvetovi. Zacvetijo nekoliko za zgodnjimi enojnimi tulipani in sicer v začetku meseca aprila. Dosežejo za tulipane srednjo višino poganjkov (30-40 cm). Predstavnik te skupine z živahnimi rumenimi cvetovi je npr. sorta ‘Orange Princess‘.

Tulipani - sorta 'Upstar'Skupina 3: Triumph

Predstavniki te skupine so nastali s križanjem zgodaj in pozno cvetočih sort. Tulipani iz skupine Triumph zrastejo 45-50 cm visoko in zacvetijo v mesecu aprilu. Prekrasen predstavnik je sorta ‘Barcelona‘.

Skupina 4: Darwinovi križanci

Darwinovi križanci so nastali s križanjem pozno cvetoči tulipanov z enojnimi cvetovi in botaničnih tulipanov (Tulipa fosteriana). Cvetijo proti koncu sezone tulipanov v mesecu maju. Zrastejo 60-70 cm visoko, zaradi česar jih lahko posadite tudi v osrednji del grede. Odličen predstavnik te skupine tulipanov je sorta ‘Ollioules‘.

Skupina 5: Pozni tulipani z enojnimi cvetovi

V tej skupini so združeni pozno cvetoči predstavniki tulipanov z enojnimi cvetovi. Številni so nekoč pripadali skupinam Darwin, Cottage in drugim, vendar so se zaradi križanja razlike med temi skupinami zabrisale. Med vsemi tulipani je ta skupina najbolj pisana, saj je v njej mogoče najti predstavnike v vseh barvah tulipanov. Pravtako pa so tudi najvišji med tulipani, saj lahko dosežejo do 80 cm višine. Predstavniki te skupine bodo zacveteli v maju. Lep primer pozno cvetočih enojnih tulipanov je tudi sorta ‘Happy Generation‘.

Skupina 6: Lilijasti tulipani

Sem spadajo tulipani z značilno oblikovanimi cvetovi, ki spominjajo na lilije. Pri vseh predstavnikih najdemo dolge ozke cvetne liste, ki so nekoliko ukrivljeni navzven, s čimer cvet dobi obliko vaze. Lilijasti tulipani zrastejo 45-60 cm visoko in zacvetijo v maju. Za lep okras posadite sorto ‘Florosa‘.

Tulipani - skupina 7: resičasti tulipaniSkupina 7: Resičasti tulipani

Za predstavnike te skupine so značilni cvetni listi z listnim robom, ki izgleda kot posejan z ledenimi kristalčki. Rob tako dobi videz čipke. Odlična lastnost te skupine je, da so dolgo cvetoči. Za res prekrasen tulipan izberite sorto ‘Sensual Touch‘.

Skupina 8: Viridiflora

Poimenovanje skupine izvira iz latinskih izrazov viridis, kar pomeni zelen in flos, kar pomeni cvet ter opisuje značilnost cvetov pri teh tulipanih. Vsi tulipani iz te skupine imajo namreč v cvetovih zeleno barvo. Podobno kot resičasti tulipani so tudi predstavniki skupine Viridiflora dolgo cvetoči. Po višini nekoliko variirajo in dosežejo med 25 in 75 cm. Odličen prestavnik te skupine je sorta ‘Artist‘.

Skupina 9: Rembrandtovi tulipani

Čeprav Rembrandt ni nikoli slikar cvetja, je živel v času, ko se je na Nizozemskem pojavila tulipanomanija. V tem času so visoke cene dosegali predvsem tulipani, katerih cvetovi so bili posejani s plameni. Slednje je bilo posledica virusne okužbe, vendar je navdušenje nad plameni ostalo. V sodobnem času so različni tulipani vzgojeni tako, da so njihovi cvetovi še vedno posejani s plameni (čeprav niso okuženi z virusi). Te tulipane združujemo v skupino 9, čeprav načeloma pripadajo različnim drugim skupinam kot npr. zgodnjim enojnim, triump skupini, itd.

Skupina 10: Papagajasti tulipani

Papagajasti tulipani imajo velike in barvite cvetove s cvetnimi listi, ki so ukrivljeni in peresasto nazobčani. Vzgojeni so bili iz predstavnikov pozno cvetočih tulipanov in skupine Triumph. Po višini nekoliko variirajo in dosežejo med 30 in 70 cm višine. Zelo barvit predstavnik skupine je sorta ‘Green Wave‘.

Tulipani - Sorta 'Menton'Skupina 11: Pozni tulipani s polnimi cvetovi

V maju zacvetijo tudi nekateri tulipani s polnimi cvetovi. Zaradi polnih cvetov jih nekateri poimenujejo tudi potonikasti tulipani. Njihovi cvetovi so sorazmerno veliki in se lahko razprejo do 10 cm široko. Tulipani iz te skupine zrastejo 30-60 cm visoko. Lep prestavnik te skupine je sorta ‘Carnaval de Nice‘.

Skupina 12: Kaufmanniana

Predstavniki te skupine so bili vzgojeni iz botanične vrste T. kaufmanniana, ki je avtohtona v Turkistanu. Spadajo med najbolj zgodaj cvetoče tulipane (le nekoliko za predstavniki skupine Triumph in botaničnimi tulipani). Zanje je značilna tudi majhna višina, saj dosežejo le 10-30 cm višine, zaradi česar so odličen dodatek za skalnjake. Če jih pustite na miru, se bodo na rastišču počasi namnožili.

Skupina 13: Fosteriana

Sorte v tej skupini so bile vzgojene iz botaničnega vrste T. fosteriana, ki uspeva v Osrednji Aziji. Sorte imajo nekoliko večji razpon višin (25-50 cm), za vse pa so značilni lepo oblikovani cvetovi z velikimi cvetnimi listi v živahnih barvah. Tulipani iz te skupine so najbolj zgodaj cvetoči srednje visoki predstavniki tulipanov.

Skupina 14: Griegii

Tulipani v tej skupini so potomci botanične vrste T. greigii, ki jo v naravi najdemo v Turkistan. Podobno kot tulipani iz skupine Kaufmanniana so tudi predstavniki te skupine precej nizki in zrastejo navadno do 25 cm visoko. Živahno obarvani cvetovi se na soncu povsem razprejo in dosežejo do 12 cm premera. Lep predstavnik skupine je sorta ‘Red Riding Hood‘.

Skupina 15: Botanične vrste

To je skupina, ki združuje vse naravne oblike tulipanov – botanične vrste, ki jih najdemo tudi v naravi. Zanje je značilno, da so odlična izbira za naturaliziranje. Zelo dobro se obnesejo tudi v loncih in koritih. Za pregled botaničnih vrst tulipanov lahko uporabite angleško stran wikipedije, saj na slovenski članek še ni postavljen.

Imate svojo najljubšo sorto tulipana? Delite jih z nami na naši Google+ ali Facebook strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja