Perunike lahko popestrijo tudi zimsko sivino

Perunike lahko popestrijo tudi zimsko sivino

Cvet smrdljive perunikeDecember je na vrtu precej dolgočasen mesec. Razen, če ste seveda božično drevo, za katero je decemberski čas eno samo praznovanje 🙂 Podobno kot sorazmerno dolgočasni iglavec pa lahko tudi eden izmed najmanj opaznih predstavnikov perunik popestri ravno čas zgodnje zime. Govorimo seveda o neposrečeno poimenovani smrdljivi peruniki (Iris foetidissima). Smrdljiva perunika je svoje ime dobila po vonju, ki se razvije, če zdrobimo njene liste in sama po sebi ne oddaja neprijetnega vonja. Odlična je za popestritev senčnih gred, vključno s prostori pod večjimi drevesi, kjer preživijo le redke rastline.

Perunika z živahnimi plodovi

Smdrljive perunike so preko leta nekoliko neopazne, saj poženejo temno zelene liste in svinčeno-modrikaste cvetove. Vsa njihova barvitost pride do izraza šele v zimskem času, ko se odpro njihovi stroki. Takrat se na plano prikažejo živahno oranžno obarvani plodovi, ki bodo popestrili vsak senčni prostor in v zimsko sivino vlili nekaj barve.

Še lepše so vzgojene sorte

plodovi smrdljive perunikePoleg botanične vrste so gojitelji vzgojili tudi nekatere sorte smrdljive perunike, ki so bolj zanimive na pogled. Sorta ‘Variegata’ požene prekrasne liste, ki jih popestrijo kremasto beli robovi. Varieteta I. foetidissima var. citrina pa je izgubila nekaj škrlatnega barvila, zaradi česar zacveti s prekrasnimi kremasto rumenkastimi cvetovi z nekaj slezenaste barve. Obstaja tudi belo cvetoča oblika, pri kateri so belo obarvani tudi njeni plodovi. Slednji lepo krasijo stroke in spominjajo na nize belih biserov.
Vsi ljubitelji vzgoje lastnih rastlin lahko pri tej peruniki resnično uživajo, saj so njeni potomci precej raznoliki. Za še večjo raznolikost poskusite na isti gredi gojiti tako botanično vrsto kot rumeno cvetočo obliko.

Imate izkušnje s to prekrasno peruniko? Delite jih z nami na naši Google+ ali Facebook strani.

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Uporabite lahko te HTML elemente: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>