Poskrbite za svoje čebulice - pomladna opravila

cvetoče čebulice

Sredi pomladi je na okrasnem vrtu vsepovsod potrebno kaj postoriti. Izjema seveda niso niti okrasne čebulnice. Pripravili smo vam kratek pregled vsega, kar je potrebno postoriti v tem obdobju.

Poskrbite za zgodaj cvetoče čebulnice

Sedaj, ko so zvončki in jarice odcveteli, je odličen čas za njihovo presajanje, saj boste najlažje ocenili kje pod zelenimi listi se skrivajo čebulice. Čebulice previdno izkopljite in čim prej ponovno zakopljite, da se korenine ne bodo izsušile (rastline so sedaj še vedno zelo aktivne). Najbolje je, če za presajanje izberete čas, ko je zemljo dobro namočena po dežju, saj bo to preprečilo prekomerno izsuševanje korenin. Pri izkopavanju bodite previdni in uporabite ročno lopato ali motiko, s čimer boste manj poškodovali čebulice. Po cvetenju lahko poskrbite tudi za narcise. Odstranite odcvetele cvetove in plodove, s čimer bodo rastline energijo preusmerile v rast čebulice. Večja čebulica pa pomeni več cvetov v prihodnjem letu. Liste pustite na rastlini, saj jih ta še vedno potrebuje, da si nabere čim več zalog. Ne priporočamo niti povezovanje listov v šope. Ko boste opazili prve znake rumenenja in propadanja pa jih lahko brez skrbi odstranite.

cvetoče čebulice cvetoče čebulice cvetoče čebulice

Pripravite grede za poletni spektakel

Sedaj je odličen čas za sajenje lilij, ki bodo polepšale poletne mesece. Čebulice, ki ste jih jeseni izkopali ali na novo kupili, posadite na globino, ki je enaka 4-kratniku višine čebulice. Na težkih tleh, ki dalj časa zadržujejo vodo, v sadilno jamo dodajte nekaj grobega peska. S slednjim boste precej izboljšali odcednost tal in preprečili morebitno gnilobo čebulic. V tem obdobju lahko nakalite tudi gomolje dalij. Posadite jih v lonce, ki jih postavite na svetlo in toplo mesto. Rastline bodo počasi pognale sveže poganjke in ko bo nevarnost zmrzali minila, jih lahko presadite na prosto. Pomlad je tudi odličen čas za delitev baklastih lilij (Kniphofia). Za delitev izkopljite celotno rastlino, nato pa z ostrim nožem odrežite posamezne kose, ki jih boste razsadili na novo mesto. Pred ponovnim sajenjem odstranite odmrle liste preteklih sezon in nekoliko skrajšajte liste.

Piškotek

Preko tega vmesnika lahko spremenite dovoljenje o nalaganju piškotkov na vaš računalnik.
Pred izbiro prosim preberite naš pravilnik o uporabi piškotkov na spletni strani svetcebuli.si

Odpri/zapri