Kako uspeti z vitezovo zvezdo (amarilisom)

Vitezova zvezdaVitezove zvezde so priljubljen zimski okras. Pogosto jih imenujemo tudi amarilis, čeprav gre v resnici za drugo skupino rastlin (rod Hippeastrum). Z nekaj preprostimi namigi, si lahko zagotovite, da vam bodo te prekrasne čebulnice cvetele leto za letom.

Kako posadimo vitezovo zvezdo?

Vitezova zveda ni prezimno trdna, zaradi česar jo moramo gojiti v prostorih, ki niso izpostavljeni temperaturam pod 0ºC. Za sajenje izberite lonec, ki je le nekoliko širši od čebulice in jo zakopljite v substrat tako, da bosta dve tretjini čebulice gledali iz substrata. Pred samim sajenjem lahko čebulico za kakšno uro namočite v mlačno vodo, s čimer boste spodbudili prehod iz mirovanja. Posajeno čebulico nato prenesite v sončen prostor, v katerem je temperatura okrog 20ºC.
Takoj po sajenju čebulico zalivajte le, ko boste opazili, da se je subtrat nekoliko izsušil. Šele, ko bo rastlina začela poganjati prve liste, začnite z rednejšim zalivanjem. Pri tem pazite, da substrat nikoli ne bo povsem izsušen.

Za lepše cvetove

Vitezova zvezda zacveti na koncu dolgega cvetnega stebla, ki se navadno ukrivlja proti svetlobi. Slednje lahko skazi videz rastline, slednja pa se zaradi velikih cvetov lahko tudi prevrne. Da preprečite ukrivljanje stebla začnite takoj, ko opazite prve znake rasti, lonec vrteti. Vsak dan ga zasučite le nekoliko, s čimer boste preprečili nagibanje stebla prosti viru svetlobe. Po potrebi steblo tudi podprite. Slednje je priporočljivo predvsem pri sortah z velikimi cvetovi, ki lahko zaradi svoje teže prevrnejo rastlino.
Med cvetenjem vitezovo zvezdo prenesite preko noči v hladen prostor s temperaturami pod 18ºC, kar bo podaljšalo čas cvetenja. Za podaljšanje časa cvetenja lahko cvetovom tudi odstranite prašnice, vendar bo to delovalo le, če jih odstranite še preden dozorijo.

Kako poskrbimo za ponovno cvetenje

Po zaključenem cvetenju rastline vsak teden pognojite z mineralnim gnojilom. Preko poletja rastlino prenesite na prosto ali pa jo postavite v rastlinjak. Na vrtu ji namenite sončen prostor, vendar po potrebi rastlino zasenčite pred premočnim soncem, ki bi lahko ožgalo njene liste.
Pozno septembra vitezovo zvezdo prenesite v sončen prostor, v katerem temperature ne presežejo 15ºC. Nehajte jo gnojiti in zalivati, s čimer bo prešla v fazo mirovanja. Po 8-10 tednih odstranite preostale liste in zamenjajte 2,5-5 cm substrata v loncu. Po zaključenemu obdobju mirovanja lahko ponovno začnete z zalivanje. Za cvetenje okrog božiča je potrebno rastline prebuditi v mesecu oktobru.
Vsake 2-3 leta rastlino presadite v svež substrat, za kar je najprimernejši čas med januarjem in marcem (takoj po cvetenju).

Težave vitezovih zvezd

V kolikor vaša vitezova zvezda letos ni zacvetela je lahko vzrok v preveč senčnem rastišču ali prevelikemu izsuševanju med fazo rasti. Namenite ji sončno mesto in pazite, da se substrat nikoli povsem ne izsuši in zagotovo boste lahko kmalu občudovali krasne cvetove.
Vitezove zvezde lahko napadejo tudi različne glivne bolezni ali škodljivci kot je npr. narcisina muha.

Pestra izbira

Navdušenci na vitezovimi zvezdami so vzgojili že široko izbiro sort. Klasična izbira so velikocvetne sorte z enojnimi ali polnimi cvetovi kot je npr. sorta ‘Lady Jane’. Za navdušence  so na izbiro tudi različne sorte vzgojene iz vrste H. cybister z nenavadnimi cvetovi, ki spominjajo na orhideje. Zbiratelji pa lahko izbirajo tudi med nekaterimi botaničnimi vrstami, ki se jih lahko uspešno goji v stanovanjih ali rastlinjakih (npr. H. vittatum, H. roseum, H. equestre).

Za nekaj prekrasnih fotografij poglejte našo Google+ ali Facebook stran:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja