Kako lahko dalije še polepšajo vaš vrt

Prekrasna rožnato-vijoličasta dalija - Svet čebulic Že več kot 200 let vrtnarski navdušenci vzgajajo najrazličnejše sorte dalij in z njimi krasijo svoje vrtove. V sodobnem času pa dalije niso le del formalnih gred, temveč so odličen dodatek za okrasne grede zasajene z grmovnicami in zelnatimi trajnicami. Na teh gredah lahko še posebej dobro izkoristimo dalije za polepšanje grede proti koncu sezone, ko so spomladi in poleti cvetoče rastline že izgubile svoj čar. Odlično se podajo tudi v družbo rastlin z velikimi listi, s katerimi lahko oblikujejo zasaditev z bolj eksotičnim videzom.
Dalije so znane po svoji dolgi cvetni sezoni, saj cvetijo od konec julija pa vse do prve zmrzali, kar se lahko v posameznih letih zavleče vse do novembra. Za bolj zgodne cvetove dalije nakalite v loncih že proti zgodaj spomladi. Tako boste v maju namesto suhih gomoljev na gredo sadili že rastoče rastline, ki bo zacvetele hitreje v sezoni in tako podaljšale čas cvetenja.

Kako uspešno gojimo dalije

Ne glede na to ali smo dalije kupili na novo ali pa imamo dalije na vrtu že dalj časa, vsako leto začnemo znova in jih ponovno posadimo – dalije namreč niso prezimno trdne, zaradi česar jih je potrebno vsako jesen izkopati in prezimiti v prostoru brez zmrzali.
Za začetek gomolje dalij dobro namočite. Gomolje postavite v globoko posodo in jih zalijte z mlačno vodo, v kateri jih pustite 30 minut, da se gomolji dobro napijejo. Gomolje nato posadite v plitev lonec ali pladenj napolnjen z večnamenskim substratom. Za zgodnje cvetove gomolje dalij postavite na toplo in svetlo mesto. Ko bodo začele rastline močno poganjati jih prenesite v večje lonce in začnite zalivati s tekočim gnojilom. Po zadnji slani lahko gomolje prenesete na prosto in posadite na gredo.
Na gredi jim namenite sončno in zaščiteno lego. Tla naj bodo bogata in dobro odcedna. Kljub temu pa jih bo potrebno ob suši tudi občasno zaliti. Dalije so tudi precej požrešne rastline in bodo za rast in cvetenje potrebovale veliko hranil. Pri večjih sortah boste morali rastline po potrebi tudi podpreti.
Takoj, ko se začnejo odpirati prvi cvetovi ne pozabite začeti odstranjevati odcvetelih cvetov, s čimer si boste zagotovili vedno nove cvetove.

Dalije z enostavnimi cvetovi - Svet čebulicJeseni dalije izkopljite

Na koncu sezone počakajte, da prva slana uniči poganjke. Takrat dalije izkopljite in odrežite poganjke približno 5-7 cm nad gomoljem. Gomolje obrnite na glavo, da bo iz votlih stebel odtekla vsa tekočina, nato pa jih vskladiščite v hladnem prostoru brez zmrzali.

Namnožite si dalije

V kolikor bi želeli imete še več svojih najljubših dalij, si jih lahko namnožite tudi sami s pomočjo potaknjencev. Za pripravo potaknjencev najprej posadite gomolje dalij v večnamenski substrat in jih postavite na toplo in sončno mesto. Počakajte, da poganjki poženejo do 5 cm višine, nato pa jih previdno odstranite tik na osnovo. Pomočite jih v pripravek za zakoreninjanje in jih posamično potaknite v manjše lonce (cca. 8 cm premera). Potaknjence postavite na toplo mesto (18-21°C), vendar ne na neposredno sonce. Nekje junija lahko potaknjence že posadite v večje lonce ali na gredo.

Imate morda svojo najljubšo dalijo – naložite fotografije in jih delite z nami na naši Google+ ali Facebook strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja