Jesenski podlesek – jesenska zvezda vrta

Jesenski podlesek – jesenska zvezda vrta

Jesenski podlesek - Svet čebulicVerjetno najbolj znana jeseni cvetoča čebulnica je jesenski podlesek. Čeprav mu nekateri napačno pravijo tudi jesenski žafran, gre za povsem drugo skupino jeseni cvetočih rastlin. Jesenski podleski začnejo odpirati svoje cvetove med sredino septembra in začetkom novembra. Cvetovi so veliki in čašasti ter poženejo neposredno iz tal, saj listi odmrejo že pred koncem poletja. Navdušeni vrtnarji so vzgojili že pestro paleto sort v različnih odtenkih rožnate ali bele barve.

Kako uspemo z jesenskim podleskom

Čebulice posadite v dobro odcedna, vendar vlažna tla. Za ustrezno strukturo tal v sadilno jamo dodajte veliko organske snovi. Za sajenje izberite rastišče, ki ni izpostavljeno močnemu opoldanskemu soncu, a kljub temu prejme veliko popoldanske svetlobe. Jesenski podlesek bo zacvetel tudi v senci, vendar bo cvetov manj.
Čebulice lahko sadite med sredino poletja in začetkom septembra, ko rastlina še ne cveti. Posadite jih približno 7-10 cm globoko. Preko zime jih nekoliko pokrijte s kompostom, zgodaj spomladi pa še pognojite z mineralnim gnojilom.
Odlična stran jesenskega podleska je, da bo cvetel ne glede na to kje se čebulice nahaja, zaradi česar ga lahko uporabite tudi za okras v stanovanjih. Postavite jih v skupini v stekleno posodo na sončno mesto in uživali boste lahko do dva tedna cvetočih podleskov.

Odlični sosedi za jesenski podlesek

Nežni beli cvetovi jesenskega podleska Colchicum speciosum ‘Album’ se odlično podajo v družbo temačnih listov kačje brade (Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’) in hojher (izčrpen članek o slednjih). Rožnato cvetoče jesenske podleska pa posadite skupaj z rastlinami s srebrnkastimi listi, kot je npr. pelin Artemisia stellaria. Za enkraten učinek jih posadite neposredno v grobi pesek.
Za ozadje izberite grmovnice kot so npr. ruj in različne hortenzije.

Previdno z listi

Rastlino se izkorišča tudi za zdravilne namene, saj vsebuje alkaloid kolhicin, ki pa je lahko usoden za nabiralce čemaža. Jesenski podlesek in čemaž namreč uspevata na enakih rastiščih in spomladi poženeta sorazmerno podobne liste. Ob nabiranju čemaža nas lahko premočan vonj, ki se sprošča ob nabiranju zavede in naberemo tudi liste jesenskega podleska. Slednji so zaradi visoke vsebnosti alkaloida kolhicina zelo strupeni.

Pusti komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Uporabite lahko te HTML elemente: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>