Jeseni cvetoči žafrani

Ali tudi vi vedno pomislite na pomlad, ko zaslišite besedo žafran? Žafrani so resnično med prvimi cvetovi, ki poživijo konec zime in prikličejo prve sončne žarke. Še zdaleč pa niso sinonim samo za pomlad. Številne vrste bodo prav veselo zacvete pozno jeseni in poživile grede in korita s svojimi barvitimi cvetovi.

Crocus sativusPravi žafran (Crocus sativus)

Med jeseni cvetoče žafrane spada tudi pravi žafran, ki se ga uporablja za pridobivanje dragocene začimbe. Kot začimbo se uporabljajo vratovi prašnic, ki jih še danes nabirajo ročno.

Pravi žafran je verjetno potomec vrste C. cartwrightianus, ki izvira iz Krete. Možna druga prednika sta še vrsti C. thomasii in C. pallasii. Zaradi nastanka s križanjem je nezmožen tvorbe semen, kar pomeni, da ga je potrebno razmnoževati nespolno.

Čeprav se ga goji predvsem v Sredozemlju, je sposoben preživeti tudi zimske temperature do -10°C in krajša obdobja snežne prevleke. Kljub vsemu pa ga je pri nas najbolje ustrezno zaščiti oz. izkopati in prezimiti na toplem.

Crocus banaticusBanatski žafran (C. banaticus)

Banatski žafran je jeseni cvetoč žafran, ki je doma na Balkanskem polotoku in zahodni Ukrajini. Njegovi cvetovi imajo zanimivo obliko, saj trije veliki cvetni listi obdajajo tri majhne notranje cvetne liste. Tudi zeleni listi so nekoliko drugačni, saj nimajo značilnih srebrnih prog, ki jih navadno najdemo pri žafranih.

Lepi žafran (C. pulchellus)

Še en prekrasen jeseni cvetoči žafran je lepi žafran. Lepi žafran povsem upraviči svoje znanstveno ime, saj požene prekrasne nežno vijoličaste cvetove s temnimi venami in rumeno sredino cveta. Nizko jesensko sonce še posebej poživi njegove cvetove tako, da zažarijo na svojem rastišču.

Krasni žafran (C. speciosus)

Tudi pri krasnem žafranu se je navdušenje nad njegovimi cvetovi prikradlo tudi v njegovo ime. Krasni žafran je razširjen v Turčiji, osrednji Aziji in južni Ukrajini. Na hitro spominja na pravi žafran, vendar požene nekoliko svetlejše cvetove v modri barvi. Cvetovi so posejani s temnejšimi žilami.
S časom se je razširilo večje število sort, ki so jih vzgojili navdušeni vrtnarji. Med tem je potrebno omeniti sorte ‘Aitchisonii’ z velikimi modro-vijoličastimi cvetovi, ‘Oxonian’ s podobno modro-vijoličastimi cvetovi, ki jih krasijo temno oranžni pestiči in ‘Conqueror’, ki požene temno modre cvetove.

Kombinacije

Jeseni cvetoči žafrani se odlično kombinirajo med seboj. Lepo pa se bodo podali tudi k jesenskim podleskom, s katerimi si delijo cvetno sezono. Paziti morate le, da jih ne posadite preblizu skupaj, saj jesenski podleski spomladi poženejo velike liste, ki lahko preveč zasenčijo žafrane.
Namesto jesenskih podleskov lahko uporabite tudi jeseni cvetoče ciklame kot je npr. bršljanolistna ciklama (Cyclamen hederifolium).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja