Ipheion - prekrasni sorodniki lukov

ifejon

Že poznate ifejon? Ifejon je čudovit predstavnik družine lukov, ki si zasluži večjo pozornost. Botanična vrsta Ipheion uniflorum požene zvezdaste bele cvetove, ki dajejo videz nežne krhkosti. V resnici pa je rastlina resnično robustna in potrebuje le malo nege. Na okrasnih vrtovih je ifejon nekoliko bolj znan v ZDA, kjer zavzema nišo, ki so v Evropi zapolnjujejo okrasni luki. Po svojem izvoru pa prihajajo iz Južne Amerike. Botanična vrsta je belo cvetoče, vendar so gojitelji vzgojili tudi različne sorte z rožnatimi ('Tessa') in modrimi ('Wisley Blue') cvetovi.

Poskrbite za ifejon (Ipheion)

Ifejon je prezimno trdna čebulnica, ki prenese temperature do -15°C. Poškoduje jo lahko le resnično dolg močan mraz. Na vrt jih sadimo med septembrom in novembrom. Za sajenje izberite sončno rastišče z dobro odcednimi tlemi. Po potrebi sadilno jamo pripravite s plastjo grobega peska, ki ga vkopljete v dno jame. čebulice posadite na priblično 7-8 cm globine. Približno toliko prostora pa pustite tudi med posameznimi čebulicami. Na rastišču ga lahko pustite, da ifejon poskrbi sam zase, saj ne potrebuje veliko nege. Rastline, ki se bodo dobro počutile, bodo kmalu začele poganjati dodatne poganjke.

ifejon ifejon ifejon

Kombiniranje z drugimi rastlinami

Čeprav se ifejon večinoma sadi na sončna rastišča, bo uspeval tudi v svetli senci, kjer se ga lahko kombinira s številnimi nižjimi čebulnicami kot so npr. hrušice, perunike in zvončki.

Piškotek

Preko tega vmesnika lahko spremenite dovoljenje o nalaganju piškotkov na vaš računalnik.
Pred izbiro prosim preberite naš pravilnik o uporabi piškotkov na spletni strani svetcebuli.si

Odpri/zapri