Pisana zima – čebulnice enostavne za siljenje

Bela narcisa - siljenje čebulnicZimsko presenečenje

Okrasne čebulice so lahko odlično darilo za prijatelje ali družino, ki jim popestrijo zimsko sivino. Pri tem lahko rastline zelo enostavno silite tudi sami (podrobnejša navodila za siljenje čebulic).
Pri vseh vrstah okrasnih čebulnice boste morali posajene čebulice izpostaviti nizkim temperaturam, potem pa jih prenesti v toplejši prostor, kjer bosto pognale cvetna stebla. Za piko na i poiščite v lokalni vrtnariji ali spletnih trgovinah še kakšen lep okrasni lonček in darilo bo pripravljeno.

Narcise

Narcise so zelo enostavne za siljenje. Potrebujejo približno 14 tednov izpostavitve nizkim temperaturam. Zatem jih prestavite v toplejši prostor, kjer bodo po 4-6 tednih zacvetele. Bele narcise (Narcissus tazetta) bodo potrebovale manj časa, saj jim bo dovolj tri tedne nizkih temperatur. Nato bodo potrebovale še tri tedne, da odprejo svoje cvetove.
Za siljenje izberite sorte: ‘Avalanche’ z belimi cvetovi in rumeno čašico, ‘Bridal Crown‘ z večcvetnimi cvetovi, belo narciso ‘Grand Soleil d’Or‘ z rumenimi cvetovi z oranžno čašico (ja smešno, da je to bela narcisa, a ne?) ali pritlikavo narciso ‘Tete-a-Tete‘.

Perunike

Perunike potrebujejo 13-15 tednov nizkih temperatur, nato pa jih lahko prenesemo v hladno sobo ali rastlinjak. Šele, ko boste opazili prve znake poganjkov, rastlino prenesite v toplejši prostor. Za perunike je v stanovanju najbolje izbrati nekoliko hladnejše mesto, saj bodo cvetovi pri višjih temperaturah prekmalu oveneli.
Za siljenje perunik izberite vrste in sorte kot so npr.: I. danfordiae z rumenimi cvetovi, I. reticulata ‘Harmony’ z mornarsko modrimi cvetovi, I. reticulata ‘Katharine Hodgkin’ z rumeno-modrimi cvetovi ali I. reticulata ‘Natascha’ z belimi cvetovi z nekaj modrega pridiha.

Hrušice - siljenje čebulnicHrušice

Za siljenje čebulice hrušic za 14 tednov izpostavite nizkim temperaturam. Ko opazite prve znake rasti, jih lahko prenesete v topel, vendar ne vroč prostor. Odlična lastnost hrušic je, da jih lahko kar pustite v loncu in jih naslednje leto ponovno silite. Odcvetele rastline postavite na sončen prostor na prostem, kjer bodo počakale na pomlad.
Za siljenje uporabite sorte: M. armeniacum ‘Blue Spike’, ki poveže veliko modrih cvetov, M. armeniacum ‘Valerie Finnis’ z vodeno modrimi cvetovi ali M. botryoides ‘Album’ z elegantnimi belimi cvetovi.

Zvončki

Prav tako odlična izbira za siljenje so zvončki. Za siljenje potrebujejo 14-16 tednov nizkih temperatur. Tudi pri zvončkih počakajte na prve znake rasti, nato pa jih prenesite v hladen prostor. Po cvetenju lonce postavite na prosto in počakajte, da bodo poganjki odmrli.
Za siljenje zvončkov uporabite: G. elwesii ‘Atkinsii’, ki požene dolge ozke cvetove, naš domači zvonček G. nivalis oz. njegovo obliko s polnimi cvetovi (G. nivalis pleniflorus) ali sorto ‘S. Arnott‘ z velikimi cvetovi.

Ste že zasadili svoje čebulice za zimske cvetove? Ne pozabite nam povedati na naši Google+ ali Facebook strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja