Čebulice v loncih – zasadite si čudovite spomladanske kombinacije

Imate tudi vi prekrasno teraso ali balkon, ki preko pomladi nikakor ne more dohajati barvitosti preostalega vrt? V tem primeru bi bile odlična izbira lonci in korita zasajena z zgodnjimi trajnicami in okrasnimi čebulnicami, ki bodo ustvarile čudovite kombinacije za pomladne mesece. V kolikor potrebujete nekaj navdiha, smo vam pripravili tri čudovite kombinacije, v katerih imajo glavno vlogo čebulice v loncih.

Čebulice v loncih - Šebenik in tulipaniUmirjena klasika

Šebenik (Erysimum) in tulipani so že klasična kombinacija za v lonce. In to ni brez vzroka, saj si s tako kombinacijo zagotovite morje cvetov, ki bodo krasili lonce in korita več tednov. Kombinacija šebenika in tulipanov pa je odlična tudi iz vidika razmerja med ceno in rezultatom.
Za nekoliko večjo razgibanost zasadite šebenik z marmoriranimi listi kot je npr. sorta ‘Cotswold Gem’. Slednja požene temno vijoličaste cvetove, ki se dvigujejo nad poganjki polnimi belo obrobljenih listov. Med tulipani izberite sorte, ki bodo lepo dopolnjevale tone šebenika. Dobra izbira je npr. tulipan ‘Ronaldo’, ki požene izredno temno škrlatne cvetove. Barva cvetov obeh sort je lep kontrast za glinene lonce, čeprav bo kombinacija lep okras tudi za druge vrste loncev in korit.

Čebulice v loncih - Hrušice in narciseKompaktno in živahno

Imate na voljo še kakšen kovinski lonec? Imamo tudi živahno kombinacijo čebulnic zanj. Z uporabo živahnih kombinacij kontrastnih barv lahko ustvarite edinstven učinek, ki bo popestril teraso. Za kombinacijo uporabite klasično zasaditev nižjih čebulnic. Za osrednji del zasaditve uporabite nizke narcise kot je sorta ‘Tete a Tete’. Okrog narcise pa zasaditev hrušice. Uporabite hrušice s temnejšimi cvetovi, da boste ustvarili čim močnejši kontrast.

 

Čebulice v loncih - Tulipani in šašSodobna eleganca

Za elegantni videz poskusite s kombinacijo cvetov in listja, ki bo ustvarila sodoben pomirjajoč učinek. Za zasaditev uporabite lilijast tulipan z dvobarvnimi cvetovi kot je npr. sorta ‘Ballade’, ki požene škrlatno-vijoličaste cvetove z nežnejšim robom. Tulipane kombinirajte s šašem ‘Silberstreif’, ki bo poskrbel tudi za okras preko zime. Pred sajenjem lahko večje šaše razdelite po celotnem koritu. Kombinacija se bo odlično podala tako v korita sodobnih materialov kot tudi v pletene lonce.

Ne spreglejte tudi našega pregleda najboljše čebulice za lonce.

Za praktične nasvete pa vam je na voljo odličen članek o sajenju in vzgoji čebulic v loncih.

Imate morda svojo najljubšo kombinacijo – delite jo z nami na naši Google+ ali Facebook strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja