Acidantera: Vzhodno afriška kraljica – čebulica leta 2014

Gladiolus callianthus AcidanteraKraljica vzhodne Afrike

Okrasna čebulica leta 2014 je postala acidantera (Acidanthera bicolor oz. Gladiolus callianthus). Acidantera je trajnica s koreniko in izvira iz vzhodne Afrike, kjer jo v naravi najdemo od Etiopije pa vse do Malavija. Rastlina zraste do 90 cm visoko in pozno poleti požene številne prekrasne bele cvetove s škrlatno pego na sredini. Cvetne poganjke obdajajo ozki črtalasti listi, ki spominjajo na njeno daljno sorodnico montbrecijo. Če se ji dovolj približate pa boste odkrili še eno njeno odliko – prijetne dišave, ki jih sproščajo njeni cvetovi.

Tri imena za eno gladiolo

Vrsto je prvič opisal Christian Hochstetter (wikipedia), ki jo je leta 1844 poimenoval Acidanthera bicolor. V prejšnjem stoletju so vrsto premaknili v sorodstvo gladiol. Ker je bilo ime Gladiolus bicolor že zasedeno so botaniki potrebovali novo ime – Gladiolus callianthus, pri čemer so spregledali, da je vrsta že poimenovana kot G. murielae. Tako lahko še danes najdemo celo paleto imen, ki vsa poimenujejo to prekrasno vrsto gladiole.

Sajenje in vzgoja

Eksotični izvor acidantere je kriv, da bo rastlina začela močno poganjati šele v vročem poletnem vremenu, zaradi česar ne rabite hiteti s sajenjem. Počakajte na maj ali celo junij. Za zgodnejše cvetove pa lahko vseeno rastline nakalite v loncih. V ta namen jih aprila posadite v mešanico substrata in peska.
Za sajenje na prosto izberite del vrta, ki dobi veliko popoldanskega sonca. Korenike acidantere posadite 10-15 cm globoko. Na dno sadilne jame nasujte grobega peska, ki bo preprečeval zastajanje vode.
Jeseni, ko bodo poganjki propadli, korenike izkopljite in jih vskladiščite v prostoru brez zmrzali. Čeprav rastlina pri nas ni prezimna na prostem, ne rabite skrbeti, če bo prva zmrzal pomrznila poganjke. Korenika bo ostala nepoškodovana in jo boste še vedno lahko izkopali in shranili do pomladi.

Namenite ji dobro družbo

Beli cvetovi acidantere dobijo še posebej dramatičen videz, če so postavljeni pred temnejše ozadje poleti cvetočih zimzelenih grmovnic kot je npr. cistus ali Pittosporum tenuifolium ‘Purpureum’, ki požene prekrasne slivasto-zelene liste. Za podoben učinek s trajnicami poskusite s cimicifugo iz skupine Atropurpurea.

Škodljivci in bolezni

Acidantera je občutljiva na napade tripsov in listnih uši. Njeni listi pa lahko zamikajo tudi kakšnega polža. Med boleznimi sta najpogostejši siva plesen in gladiolina gniloba korenike.

Vse kar sedaj še potrebujete so korenike te čudovite afriške lepotice.

Že imate to prekrasno čebulico na svojem vrtu? Ne pozabite nam povedati na naši Google+ ali Facebook strani.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja